Εργασιακή Εξέλιξη: 5+1 προσόντα που ίσως δεν έχεις αντιληφθεί ότι έχεις

Μπορεί να είσαι φοιτητής/ια και να κάνεις μια δουλειά που πραγματικά δεν σε αφορά καθόλου. Μπορεί να είσαι απόφοιτος/η και να κάνεις κάτι εντελώς άσχετο από αυτό που σπούδασες ή ακόμα χειρότερα, από αυτό που πραγματικά θέλεις να κάνεις. Μπορεί πραγματικά να αντιπαθείς αυτό που για βιοποριστικούς λόγους κάνεις. Αν και εσύ αισθάνεσαι ότι σε αυτήν την φάση της ζωής σου η δουλειά σου είναι μια σπατάλη χρόνου, ενώ η εργασιακή εξέλιξη σου δεν προωθείται, και το μόνο που σου προσφέρει η παρούσα κατάσταση είναι χρήματα, χωρίς καμία προοπτική, τότε αυτό που θα διαβάσεις παρακάτω θα σε βοηθήσει. Αν αναρωτιέσαι γιατί, η απάντηση είναι απλή, επειδή η εργασιακή σου εξέλιξη συμβαίνει ακόμα και όταν νομίζεις πως δεν κάνεις αρκετά για αυτήν.

Η θετική και πρακτικά ρεαλιστική πλευρά αυτής της συνθήκης, είναι ότι πραγματικά τίποτα από όσα μαθαίνουμε και καλλιεργούμε, ακόμα και ασυνείδητα, δεν πάει χαμένο. Σ’αυτό το άρθρο θα δούμε πως μπορείς να αξιοποιήσεις τα προσόντα της ευκαιριακής, προσωρινής εργασίας σου, στην μετέπειτα επαγγελματική σου καθημερινότητα. Εν ολίγοις, πως θα αναγνωρίσεις τα προσόντα που έχεις αποκτήσει από άσχετες δουλειές, και πως αυτά θα φανούν χρήσιμα στην δουλειά που πραγματικά επιθυμείς.

Η εργασιακή εξέλιξη μπορεί να προκύψει από ένα μίγμα γεγονότων. Ένας παράγοντας που συμβάλλει στην εργασιακή εξέλιξη είναι η διαχείριση διαφορετικών καταστάσεων και ατόμων καθώς και ορισμένα προσόντα που οι περισσότερες θέσεις και εργοδότες επιθυμούν.

Η εργασιακή εξέλιξη αναπτύσσεται σε κάθε επαγγελματική θέση εργασίας.

Συχνές φοιτητικές δουλειές

Ποιες είναι οι πιο συχνές φοιτητικές δουλειές και γιατί;

  1. Εστίαση. Οι περισσότεροι άνθρωποι που επέλεξαν να εργαστούν στα φοιτητικά τους χρόνια (όπως και λίγο μετά την αποφοίτησή τους), βρήκαν καταφύγιο κάτω από τον χώρο της εστίασης. Σέρβις, μπαρ, διανομή, dj και άλλες διάφορες θέσεις εργασίας που ανά διαστήματα βοήθησαν αρκετούς από εμάς να σπουδάσουμε και να βιοποριστούμε. Το καλό με την εστίαση είναι ότι σε σχέση με άλλες δουλειές μπορείς να την συνδυάσεις σε ένα βαθμό, με το πρόγραμμα της σχολής και να έχεις ένα ωράριο που αν και απαιτητικό, θα μπορείς να το ορίσεις με βάση τις ανάγκες σου. Όσο αυτό βέβαια εξυπηρετεί και την ίδια την επιχείρηση. Επίσης τα λεφτά είναι αρκετά καλά, αν υπολογίσεις και τα τιπς.
  2. Πωλήσεις. Άλλοι προχώρησαν στον τομέα της λιανικής πώλησης, της part – time απασχόλησης σε δουλειές όπως promotion ή σε σεζόν. Το ωράριο των καταστημάτων είναι αρκετά τυπικό και συνήθως απαιτεί από το προσωπικό να είναι αρκετές μέρες και ώρες σε εργασία. Ωστόσο ένα σταθερό ωράριο σε βοηθάει να κινηθείς μέσα στα πλαίσια οργανωμένου προγράμματος.
  3. Προώθηση προϊόντων. Το promotion μπορεί να είναι είτε δια τηλεφώνου είτε σε πραγματικό χώρο και χρόνο μέσα σε κατάστημα. Ουσιαστικά συνεργάζεσαι με μια εταιρεία που καλύπτει ορισμένους πελάτες και εσύ καλείσαι να προωθήσεις τα προϊόντα τους μέσα σε επιλεγμένα καταστήματα. Το καλό με αυτό είναι ότι συνήθως πρόκειται για ημι – απασχόληση δυο ημερών, περιλαμβάνει ασφάλιση, καλό διάλειμμα και, το πιο σημαντικό, καλείς εσύ την εταιρεία όταν είσαι διαθέσιμος.

Φυσικά υπάρχουν και άλλες θέσεις εργασίας που συνδυάζονται με σπουδές αλλά αναφέρουμε ενδεικτικά τις πιο συχνές δουλειές.

Τα οφέλη της εργασίας

Τα οφέλη από την εργασία ποτέ δεν είναι μόνο οικονομικά, ειδικά δεδομένου ότι μέσα από την εργασία και τα χρήματα, κατακτιέται η ανεξαρτησία. Παρόλα αυτά, παρακάτω θα δούμε πιο συγκεκριμένα ποια είναι η εργασιακή εξέλιξη για την οποία αναφερόμαστε και ποια τα πλεονεκτήματα που μπορεί ο οποιοσδήποτε να αποκομίσει από την δουλειά, ανεξαρτήτως θέσης. Μια ομάδα που αποτελείται από καλούς/ές εργαζομένους/ες, πάντα είναι χρήσιμη.

Τι όμως καθορίζει πραγματικά το πρότυπο του καλού εργαζόμενου;

Σίγουρα όσο υποκειμενικά και αν μπορεί να απαντηθεί αυτό το ερώτημα, υπάρχουν κάποια τυπικά και καλοδεχούμενα προσόντα που οι περισσότεροι εργοδότες εκτιμούν. Τα ίδια κάνουν και την προσωπική μας ζωή συχνά πιο εύκολη, αλλά ευνοούν και την θέση μας σε ομάδες εργασίας.

Εργασιακά προσόντα που αναπτύσσεις

Παρακάτω θα βρεις 6 προσόντα που εξελίσσεις ακόμα και αν δεν το αντιλαμβάνεσαι.

Μπορείς να σκεφτείς μερικά από αυτά τα προσόντα;

  1. Συνέπεια. Το να τηρείς ένα πρόγραμμα δεν είναι πάντα τόσο εύκολη υπόθεση. Πολλές φορές η εναλλαγή βάρδιας μπορεί να είναι από βράδυ σε πρωί και ύστερα από πολλή κούραση. Αυτό δεν παίζει κανένα ρόλο στο πρόγραμμα όμως. Αν πρέπει έτσι να γίνει, θα γίνει. Μπαίνοντας στην βάρδια στην ώρα σου, ακόμα κι αν δεν θέλεις, είναι ένδειξη συνέπειας, και ακόμα και αν στην αρχή δυσκολεύεσαι, το γεγονός πως το κάνεις, και κανείς δεν έρχεται στην δύσκολη θέση να σε καλύψει, είναι αρκετά θετικό. Η συνέπεια, στο ωράριο και στο πρόγραμμα, στο να είσαι μέσα στην προθεσμία, αλλά και γενικά συνεπής απέναντι στους πελάτες και το υπόλοιπο προσωπικό, είναι χρήσιμο προσόν σε κάθε δουλειά, γιατί εκτός από το πρακτικό του πράγματος, είναι ένα χαρακτηριστικό που εκπέμπει εμπιστοσύνη. Ο εργοδότης μπορεί να βασιστεί σε κάποιον που είναι τυπικός ακόμα και με τα πιο απλά καθήκοντα. Αλλά και οι υπόλοιποι συνάδελφοι γνωρίζουν ότι στην ομάδα υπάρχουν άτομα που μπορούν να βασιστούν.
  2. Ομαδικό πνεύμα και συνεργασία. Οι περισσότερες θέσεις εργασίας αναζητούν άτομα με ομαδικό πνεύμα και συνεργασία. Το να είσαι μέλος μιας ομάδας με εύρυθμη λειτουργία, είναι ίσως από τα πιο δύσκολα πράγματα, γιατί οι άνθρωποι είμαστε διαφορετικοί, με άλλες ιδέες, κουλτούρα και προτεραιότητες. Αλλά αυτό το ξέρεις ήδη ειδικά αν είσαι στο σέρβις, ή σε κάποια αντίστοιχη δουλειά που καθημερινά συναναστρέφεσαι με μεγάλες ομάδες. Όταν βγαίνεις για ολιγόλεπτο διάλειμμα ή για φαγητό, και σέβεσαι τον χρόνο και την κούραση της υπόλοιπης ομάδας, παραμένεις συνεπής στον χρόνο. Ομαδική δουλειά είναι να αναλαμβάνει ο καθένας αυτό που μπορεί να κάνει καλύτερα, ενώ παράλληλα βοηθάει και βοηθιέται από τους άλλους στα σημεία που στερούνται. Το καλό αποτέλεσμα είναι κοινός στόχος. Το καλό κλίμα είναι κοινή επιθυμία.
    Αν έχεις μάθει να δουλεύεις σε ομαδικό κλίμα, και να διαχειρίζεσαι τις συμπεριφορές των υπολοίπων με ψυχραιμία, τότε έχεις αποκτήσει ένα από τα σημαντικότερα προσόντα που αναζητά κάθε εργοδότης.
  3. Διαχείριση πίεσης και άγχους. Πίεση είναι να έχεις επτά άτομα αναμονή και ελεύθερο τραπέζι στο μισάωρο. Πίεση είναι να έχει έλλειψη προσωπικού το κατάστημα και εσύ να είσαι πάσο, ή να είσαι μόνος/η στον όροφο ενώ έχει εκπτώσεις. Μπορείτε σίγουρα να σκεφτείτε καταστάσεις πίεσης και άγχους στην δουλειά σας, ακόμα και αν δεν είστε ανώτατο στέλεχος επιχείρησης. Ωστόσο με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, έχεις καταφέρει να δουλέψεις αποτελεσματικά υπό πίεση, να βάλεις τις προτεραιότητες σε σωστή σειρά, και να μην καταλάβει κανείς το άγχος στο πρόσωπό σου. Και μπράβο! Έχεις ήδη προπονηθεί και εξασκηθεί στην δουλειά υπό πίεση. Ειδικά αν όντως μπορείς να ανταπεξέλθεις σε τέτοιες συνθήκες, έχεις στο νου σου πως μπορείς να διαχειριστείς μια ανάλογη κατάσταση, ίσως άλλου βεληνεκούς αλλά της οποίας ο πυρήνας, παραμένει στρεσογόνος.
  4. Ευγένεια. Καμιά φορά μπορεί να λες κάτι ευγενικά αλλά να σε προδίδει το βλέμμα σου. Απόλυτα λογικό. Οι δουλειές των φοιτητικών μας χρόνων είναι η καλύτερη εξάσκηση στην χαλιναγώγηση του θυμού, και των αρνητικών συναισθημάτων, γιατί μέχρι και προ κορονοϊού, όλοι οι εργοδότες ζητούσαν να φαίνεται χαμόγελο. Η μάσκα περιόρισε το φαινόμενο «χαμόγελο στον πελάτη», αλλά σίγουρα δεν το εξάλειψε. Κανείς δεν νιώθει όμορφα όταν εξυπηρετείται από κάποιον κακόκεφο ή κακότροπο. Αντίστοιχα κανείς δεν θέλει να εξυπηρετήσει κάποιον κακόκεφο και κακότροπο. Αλλά επειδή αυτό είναι αναπόφευκτο, το να εξασκήσεις το προσόν της ευγένειας είναι κάτι που σίγουρα θα φανεί χρήσιμο σε οποιαδήποτε άλλη δουλειά.
  5. Οργάνωση. Οργάνωση δεν είναι μόνο ένας τακτοποιημένος χώρος αλλά και ένα τακτοποιημένο μυαλό. Συνδέεται άμεσα και με την διαχείριση της πίεσης. Όσο πιο οργανωμένο καταφέρεις να κρατήσεις το νου σου τόσο το καλύτερο για την ποιότητα της εργασίας σου. Μαθαίνοντας τις προτεραιότητες και την πολιτική της εκάστοτε εταιρείας, και καλλιεργώντας την αντίληψη σου, μπορείς να προλάβεις λάθη και παράπονα. Οι οργανωτικοί άνθρωποι είναι πάντα χρήσιμοι γιατί συνήθως έχουν γρήγορα αντανακλαστικά και μπορούν να δημιουργήσουν νέους τρόπους και λύσεις για ζητήματα που απασχολούν την επιχείρηση και την ομάδα. Παράλληλα, είναι μια ευκαιρία για να αναπτυχθεί μια καλύτερη σχέση με τον χρόνο, άρα και την συνέπεια.
  6. Διαπραγμάτευση. Καλώς ή κακώς το κάνουμε όλοι, ίσως και καθημερινά, ακόμα και στα πιο απλά πράγματα, ασυναίσθητα. Στον επαγγελματικό τομέα, είναι κάτι που σίγουρα έχει χρειαστεί να κάνεις αν έχεις μπει στην διαδικασία να πείσεις τον/την προϊστάμενο/η σου για άδεια λόγω εξεταστικής, ή κάτι ανάλογο. Λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο και αν έχει χρειαστεί να πείσεις και πελάτη ή συνεργάτη για κάτι. Η διαπραγματευτική ικανότητα είναι σίγουρα ένα καλοδεχούμενο προσόν.

Υπάρχουν κοινά σημεία από την μία θέση στην άλλη;

Όλες αυτές οι δουλειές, έχουν ένα κοινό με τις δουλειές που πραγματικά θα ήθελαν να κάνουν αυτοί οι άνθρωποι. Απαιτούν μεταξύ άλλων προσόντων, τα προσόντα ενός καλού και μιας καλής εργαζομένου. Αυτά τα προσόντα είναι λίγο πολύ κοινά σε κάθε δουλειά. Η συνέπεια, η ευγένεια και η οργάνωση επί παραδείγματι, είναι χαρακτηριστικά που λίγο πολύ όλοι έχουν ή πιστεύουν πως έχουν, μέχρι να χρειαστεί να το αποδείξουν και να καταλάβουν αν όντως το έχουν.

Στις περισσότερες δουλειές έχουμε να κάνουμε με πελάτες. Η συναναστροφή με καταναλωτές μπορεί να είναι και σε καθημερινή βάση, και ενώ το εμπόρευμα ή η υπηρεσία μπορεί να διαφέρουν από θέση σε θέση, αυτό που μένει ίδιο, είναι η θέση του εργαζόμενου να καλύψει τις ανάγκες της επιχείρησης στην οποία εργάζεται, και συνεπώς και του καταναλωτικού της κοινού, με συνέπεια και ευγένεια.

Αξιολογώντας ρεαλιστικά τις προοπτικές στην εργασία σου

Παρόλα αυτά, υπάρχει πάντα η προοπτική σε μία δουλειά που ξεκίνησε ευκαιριακά, να βρεις αυτό που πραγματικά θες να κάνεις. Άλλωστε ο χώρος της εστίασης, ή της πώλησης, ή της διαφήμισης προϊόντων έχουν αρκετά παρακλάδια αλλά και βαθμίδες. Ίσως σήμερα να είσαι ο runner για το μπαρ αλλά αν πραγματικά σε ενδιαφέρει μπορεί να φτάσεις να γίνεις sommelier. ή από τον χώρο της πώλησης να ασχοληθείς με το marketing.

Εκτιμώντας τις ευκαιρίες και τις προοπτικές της εργασιακής εξέλιξης μέσα στον ίδιο κλάδο ή στην ίδια επιχείρηση που ήδη εργάζεσαι, μπορεί να καταλήξεις στην επιλογή να παραμείνεις εκεί. Όχι απαραίτητα στην ίδια θέση ή με τις ίδιες απολαβές, αλλά ακόμα και αυτό είναι εργασιακή εξέλιξη. Άλλωστε τίποτα δεν είναι πιο μόνιμο από το προσωρινό.

Ευκαιρίες για προσωπική και εργασιακή εξέλιξη υπάρχουν σε κάθε, μα κάθε δουλειά. Όσο συναναστρέφεσαι με κόσμο, ακόμα και αν δεν το αντιλαμβάνεσαι αναπτύσσεις προσόντα, δεξιότητες, και μαθαίνεις να αναγνωρίζεις και να διαχειρίζεσαι συμπεριφορές και καταστάσεις. Επίσης η εργασιακή εξέλιξη δεν προκύπτει ξαφνικά αλλά μέσα από την τριβή σε επαγγελματικούς χώρους, με ανθρώπους και συναναστροφές. Ακόμα και το πιο μικρό πράγμα μπορεί να αποτελέσει έναυσμα για να εξελίξεις κάτι που δεν φανταζόσουν καν πως μπορεί να χρειαστεί.

 

ΠΗΓΗ: https://futuregeneration.gr/