ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΨΥΧΙΑΤΡΟΥ

Ασφαλιζόμενος

 

  1. Επιστήμονες ιατροί, που έχουν νόμιμη άδεια ασκήσεως του επαγγέλματος, αναγνωρισμένη από τον Ιατρικό Σύλλογο της Ειδικότητας του Ιατρού.
  2. Τρίτοι :  Οι πελάτες του ασφαλιζομένου ιατρού και οι επισκέπτες του ιατρείου του.

 

Καλύψεις

  1. Οι σωματικές βλάβες (περιλαμβανομένης και της αποζημίωσης για ηθική βλάβη/ψυχική οδύνη) που είναι δυνατόν να προκληθούν στους πελάτες/ασθενείς του από : 1. οποιαδήποτε συγγνωστή αμέλεια, σφάλμα ή παράλειψη του ασφαλιζομένου κατά την άσκηση των ιατρικών του καθηκόντων 2. λάθη ή παραλείψεις κατά την εκτέλεση οδηγιών που δόθηκαν στους βοηθούς του 3. χρησιμοποίηση ελαττωματικού ιατρικού υλικού.
  2. Οι σωματικές βλάβες και/ή υλικές ζημιές που είναι δυνατόν να προκληθούν σε τρίτους από τις εσωτερικές ή εξωτερικές εγκαταστάσεις του ιατρείου, σύμφωνα με το κάτωθι πρόγραμμα που θα ισχύσει για όλες τις κατηγορίες και θα παρέχεται δωρεάν. Σημείωση: Μεγαλύτερα όρια παρέχονται κατόπιν επικοινωνίας με τον κλάδο με ανάλογη χρέωση.
  3. Καλύπτεται επίσης το προσωπικό του λήπτη της ασφάλισης (περιλαμβανομένης και της χρηματικής αποζημίωσης λόγω ηθικής βλάβης/ψυχικής οδύνης) που απασχολείται στο ιατρείο του λήπτη της ασφάλισης, για τις πέραν του ταμείου κύριας ασφάλισης υποχρεώσεις του εργοδότη, σύμφωνα με τα άρθρα 657,658 & 932 του Αστικού Κώδικα. Τα όρια της Εργοδοτικής Ευθύνης είναι υπο-όρια & περιλαμβάνονται στα όρια της Γενικής Αστικής Ευθύνης

 

ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΚΑΛΥΨΗ

 

  • Καλύπτεται η εργοδοτική ευθύνη του Ιατρού χωρίς επιπλέον οικονομική επιβάρυνση
  • Καλύπτει τον Ιατρό μέχρι και 4 έτη μετά την λήξη του συμβολαίου ( καθυστερημένη αναγγελία συμβάντος).

 

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

 

Ο ψυχίατρος είναι εξ ορισμού επιφορτισμένος με τη διάγνωση μίας ψυχικής νόσου και τη θεραπευτική της αντιμετώπιση, η οποία κατά κύριο λόγο αντιμετωπίζεται με ειδική φαρμακευτική αγωγή, αλλά συνήθως και με μία μακροχρόνια στενή θεραπευτική σχέσης γιατρού και ασθενούς, η οποία αποτελεί συχνά και αναγκαία προϋπόθεση της επιτυχούς θεραπείας των εν λόγω ασθενειών.

 

Σ’ ένα πρώτο επίπεδο, η ευθύνη του ψυχιάτρου διακρίνεται αφενός σε σχέση με τον ασθενή (π.χ. σωματική βλάβη από εσφαλμένη δόση φαρμάκου) και αφετέρου σε σχέση με τρίτους (π.χ. τραυματισμός που επιφέρει σε τρίτο ο ψυχικά ασθενής μετά τη διακοπή της θεραπείας του). Περαιτέρω, ως μορφές κακής άσκησης της ψυχιατρικής (malpractice) αναφέρονται (ενδεικτικά): εσφαλμένη διάγνωση, άγνοια ορατού κινδύνου αυτοκαταστροφής, χρήση ασύμβατης αγωγής ως προς τη διάγνωση, μόνιμη βλάβη από παρενέργειες ψυχοφαρμάκων, αμέλεια επικείμενης επικίνδυνης συμπεριφοράς προς τρίτους, αδικαιολόγητη νοσηλεία, σεξουαλική παρενόχληση ή εκμετάλλευση αρρώστου, παροχή ψευδών πιστοποιητικών κλπ.

 

Στις ΗΠΑ η ψυχιατρική κατατάσσεται 22η μεταξύ 28 ιατρικών ειδικοτήτων, ως προς τη συχνότητα των αγωγών οι οποίες αφορούν την άσκησή της.

 

Κάλυψη Επαγγελματικής Αστικής Ευθύνης Ψυχιάτρων

Προγράμματα Κάλυψης

 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 1ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2
ΣΩΜΑΤΙΚΕΣ ΒΛΑΒΕΣ (ανά γεγονός)€ 50.000€ 200.000
ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΕΤΗΣΙΩΣ€ 50.000€ 200.000
ΕΤΗΣΙΑ ΟΛΙΚΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΑ€ 120€ 260