ΝΕΟ «ΑΡΩΜΑ» ΣΤΟ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΤΣΕΚΑΠ

ΟΙ ΝΕΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ ΕΦΕΡΑΝ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟ ΤΣΕΚΑΠ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ, ΚΑΤΑΡΡΙΠΤΟΝΤΑΣ ΟΣΑ ΓΝΩΡΙΖΑΜΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟ ΝΕΑ «ΟΠΛΑ».

Η μεγαλύτερη αλλαγή αφορά στην αντικατάσταση του τεστ PAP από το νέο HPV DNA τεστ. «Στην Ελλάδα κα- ταγράφονται 600 νέα περιστατικά καρκίνου του τραχήλου της μήτρας ετησίως και 250 θάνατοι. Η ”αχίλλειος πτέρνα” του τεστ PAP είναι πως εντοπίζει προκαρκινικές βλάβες μόνο στο 50% των εξεταζόμενων γυναικών, με συνέπεια πολλές να διαφεύγουν» εξηγεί ο καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κ. Θοδωρής Αγοραστός. «Με την αντικατάσταση του παλιού διαγνωστικού εργαλείου με το νέο, θα μειωθεί κατά 75% η θνησιμότητα στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και θα εξοικονομηθούν στον ΕΟΠΥΥ ετησίως 3,6 εκατ. ευρώ» επισημαίνει ο καθηγητής Οικονομικών της Υ- γείας κ. Ιωάννης Κυριόπουλος. Το νέο τεστ δεν αποζημιώνεται ακόμη από τα ταμεία, και το κόστος του διαμορφώνεται στα 60 ευρώ. Το τεστ ανιχνεύει τους δύο ογκογόνους τύπους του ιού HPV (16 και 18), ενώ η εξέταση γίνεται με τη λήψη κολπικού επιχρίσματος (όπως και στο PAP τεστ), αλλά αλλάζει ο τρόπος ανάλυσης του δείγματος στο εργαστήριο. Πρέπει να γίνεται ανά τριετία ή πενταετία αν βγαίνει καθαρό, ενώ αν υπάρξει ύποπτο εύρημα, πρέπει να γίνει άμεσα κολποσκόπηση. Αν το τεστ βγει θετικό για τους άλλους τύπους του ιού HPV (πλην των ογκογόνων 18 και 16), πρέπει να γίνει συμπληρωματικά τεστ PAP για τα κονδυλώματα.

Και νέα διαγνωστική εξέταση για τον καρκίνο του μαστού

Κι ενώ στην Ελλάδα καταγράφονται ετησίως περισσότερα από 5.000 νέα περιστατικά καρκίνου του μαστού, η διαγνωστική φαρέτρα εξοπλίζεται με ένα νέο εργαλείο, που διακρίνει ξεκάθαρα τους όγκους στους πυκνούς μαστούς, εκεί όπου η ψηφιακή μαστογραφία δεν έχει υψηλή ευκρίνεια.

Όπως εξηγούν ο καθηγητής Χρήστος Μαρκόπουλος, χειρουργός Μαστού, και ο δρ. Νίκος Μποντόζογλου, διευθυντής του τμήματος Αξονικού και Μαγνητικού Τομογράφου του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, πρόκειται για την προληπτική ταχεία μαγνητική μαστογραφία, που διαρκεί μόλις τρία λεπτά, δεν εκπέμπει ακτινοβολία και μπορεί να υποκαταστήσει τον συμπληρωματικό έλεγχο με υπέρηχο σε εκείνες τις γυναίκες που δεν παρουσιάζουν ευρήματα κατά την ετήσια ψηφιακή μαστογραφία γιατί έχουν πυκνούς μαστούς, καθώς και σε νεαρότερες γυναίκες (κάτω των 40 ετών, οι οποίες δεν υποβάλλονται σε προληπτική ψηφιακή μαστογραφία). Τα ευρήματα δείχνουν ότι το 30% των όγκων στον μαστό σε γυναίκες 40-50 ετών δεν «πιάνονται» έγκαιρα από την προληπτική μαστογραφία.

Ο καρκίνος του θυρεοειδούς έχει αδυναμία στο «ωραίο φύλο»

Οι γυναίκες είναι πέντε φορές πιθανότερο να εμφανίσουν προβλήματα στον θυρεοειδή, και εφόσον δεν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό, το τσεκάπ πρέπει να ξεκινά μετά τα 45 έτη. Η πλειονότητα των καρκίνων του  θυρεοειδούς εξελίσσονται αργά, και μόνο σε ποσοστό 10% είναι μεταστατικοί. Έρευνες έδειξαν ότι τα περιστατικά καρκίνου του θυρεοειδούς είναι πιο συχνά κοντά σε ηφαιστειογενείς περιοχές με ραδιενεργά πετρώματα και σε πληθυσμιακές ομάδες παχύσαρκων ατόμων.

Όπως αυτό δημοσιεύθηκε στο τετραμηνιαίο Δελτίο του ΣΕΜΑ

ΜΑΙΟΣ-ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2016 / ISSUE 45