ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΩΝ

Eυρωπαϊκό Διαβατήριο για ζώα συντροφιάς – κατοικίδια

 

Τι χρειάζεται να ξέρεις για ένα όμορφο ταξίδι με τον τετράποδο φίλο σου !!

Ως υπήκοος χώρας της ΕΕ, μπορείτε να ταξιδεύετε ελεύθερα με τον σκύλο, και τη γάτα σας, εφόσον το ζωάκι σας διαθέτει ευρωπαϊκό διαβατήριο για ζώα συντροφιάς.

Το διαβατήριο αυτό εκδίδεται από οποιονδήποτε εξουσιοδοτημένο κτηνίατρο και πρέπει να περιέχει κατάλληλα στοιχεία για αντιλυσσικό εμβολιασμό.

Αν έχετε σκύλο, γάτα ηλικίας κάτω των 3 μηνών (και δεν έχει εμβολιαστεί κατά της λύσσας), πρέπει να συμβουλευθείτε τους ισχύοντες εθνικούς κανόνες της χώρας που θα ταξιδέψετε.

Το Ευρωπαϊκό Διαβατήριο για ζώα συντροφιάς ισχύει μόνο για σκύλους, γάτες και κουνάβια. Αν έχετε άλλα ζώα, όπως κουνέλια ή καναρίνια, θα πρέπει να συμβουλευθείτε τους αντίστοιχους εθνικούς κανόνες που ισχύουν για την είσοδο / έξοδο ζώων από τη χώρα που θα ταξιδέψετε.

Αν πάρετε μαζί σας ένα ζώο στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία, τη Μάλτα ή τη Φινλανδία, το ζώο αυτό πρέπει να έχει λάβει

 αγωγή κατά του εχινόκοκκου (ταινίας ) ως εξής :

 • η αγωγή πρέπει να έχει χορηγηθεί από κτηνίατρο μέσα στις τελευταίες 120 το πολύ ώρες και τουλάχιστον 24 ώρες πριν από την προγραμματιζόμενη άφιξή σας στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία, τη Μάλτα ή τη Φινλανδία.
 • Η αγωγή πρέπει να έχει πιστοποιηθεί στη σχετική ενότητα του διαβατηρίου από τον κτηνίατρο που τη χορήγησε.

Ταυτοποίηση :

Το ζωάκι σας χρειάζεται ηλεκτρονικό μικροτσίπ ή ευανάγνωστο τατουάζ που να έχει γίνει πριν από τις 3 Ιουλίου 2011 με τον ίδιο κωδικό που έχει δηλωθεί στο διαβατήριο.

Συλλέξαμε ό,τι πληροφορία χρειάζεσαι !

-Τι να κάνω πριν από την πτήση για το κατοικίδιο μου

Θα πρέπει να βγάλεις το διαβατήριό του. Το κόστος ανέρχεται στα 15€ και το κανονίζεις με τον κτηνίατρο σου. Θα πρέπει να έχει το βιβλιάριό του με όλα τα εμβόλια που προβλέπονται, για τα οποία θα σας ενημερώσει ο κτηνίατρος σας. Γενικά η κάθε περίπτωση σκύλου ή γάτας είναι διαφορετική όπως και οι νομοθεσίες της εκάστοτε χώρας, οπότε ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες του κτηνιάτρου σας.

-Τι έγγραφα χρειάζεται να προσκομίσω για το κατοικίδιο μου;

 • Οι επιβάτες που ταξιδεύουν με κατοικίδια/ζώα πρέπει να παρουσιαστούν στο check-in counter τουλάχιστον μία (1) ώρα πριν από την αναχώρηση της πτήσης.
 • Στα αεροδρόμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης υπάρχουν ειδικά check-in counters αποκλειστικά για επιβάτες με κατοικίδια/ζώα. Το ίδιο και στα υπόλοιπα μεγάλα αεροδρόμια (π.χ Schiphol).
 • Ο επιβάτης με κατοικίδιο/ζώο πρέπει να προσκομίσει το βιβλιάριο υγείας του κατοικίδιου προς έλεγχο και να έχει φροντίσει για την τοποθέτηση του απαιτούμενου μικροτσίπ-ταυτότητας.
 • Όταν ταξιδεύουν στο εξωτερικό, οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων πρέπει επίσης να προσκομίζουν το διαβατήριο κατοικίδιου. Ο ιδιοκτήτης είναι αυτός που πρέπει να φροντίσει για όλα τα έγγραφα που απαιτούνται για την εισαγωγή του κατοικίδιου/ζώου του στη χώρα προορισμού.
 • Σε περίπτωση που το πρόσωπο που συνοδεύει το κατοικίδιο/ζώο δεν είναι ο ιδιοκτήτης του, απαιτείται γραπτή άδεια από τον ιδιοκτήτη, με τη μορφή υπεύθυνης δήλωσης.
 • Υπάρχει η δυνατότητα online και mobile check-in, ωστόσο λαμβάνετε την κάρτα επιβίβασης στο αεροδρόμιο.

 

Παρακάτω θα βρείτε όλες τις πληροφορίες για τα κατοικίδια και τι ισχύει με την κάθε αεροπορική εταιρεία.

 

Transavia

Δέχονται γάτες και σκύλους που είναι τουλάχιστον 3 μηνών και 21 ημερών σε ειδικό κλουβί διαστάσεων 47x30x27 εκατοστών. Μέχρι 10 κιλά το κατοικίδιο σας μπορεί να ταξιδέψει μαζί σας στην καμπίνα και το κόστος ανέρχεται στα 40€. Εάν είναι άνω των 10 κιλών και κάτω των 75 κιλών , θα ταξιδέψει το σκυλάκι στον χώρο των “αποσκευών” και το κόστος είναι 60€ . Θα πρέπει να κλείσετε και στις 2 περιπτώσεις τα εισιτήρια σας το συντομότερο δυνατόν ώστε να υπάρχει χώρος μιας και οι θέσεις είναι περιορισμένες ( 4 μάξιμουμ στην καμπίνα και 2 στις “αποσκευές” ).

 

Εllinair

Επιτρέπεται η μεταφορά γάτας ή σκύλου στην καμπίνα σε ειδικό κλουβί διαστάσεων 55x40x20 εκ., μέγιστου βάρους 8 κιλών (το κατοικίδιο μαζί με το κλουβί). Μπορείτε να μεταφέρετε δύο σκύλους/γάτες,αν χωράνε στο ίδιο κλουβί, δεν ξεπερνάνε το παραπάνω βάρος και τα ζώα είναι εξοικειωμένα μεταξύ τους.
Για μεταφορά στον χώρο των αποσκευών πρέπει να εφοδιαστείτε με ένα κλουβί με σκληρό υλικό έως 35 κ. συνδυαστικά.

Κόστος

 • 20€ ανά διαδρομή για πτήσεις εσωτερικού
 • 50€ ανά διαδρομή για πτήσεις εξωτερικού
 • Εκπαιδευμένοι σκύλοι-οδηγοί χωρίς χρέωση.

 

 

Sky Express

Επιτρέπεται στην καμπίνα η μεταφορά γάτων και σκύλων βάρους έως 5 κιλών μαζί με το κλουβί μεταφοράς, διαστάσεων 40x25x20 εκ. Επικοινωνήστε με την εταιρεία πριν κλείσετε το εισιτήριό σας για τυχόν περιορισμούς στη συγκεκριμένη πτήση.

Κόστος

 • 20€ στην καμπίνα
 • 40€ στο χώρο αποσκευών

 

 

Astra Airlines

Μπορείτε να ταξιδέψετε με τον σκύλο ή την γάτα σας μόνο στην καμπίνα, με απαραίτητη προϋπόθεση ένα κλουβί διαστάσεων 50x30x25 εκ. και βάρους έως 7 κιλά.Επιτρέπονται δύο ζώα ανά κλουβί αν είναι εξοικειωμένα μεταξύ τους.
Επικοινωνήστε με το τηλ. 801 700 7466 πριν την αγορά του εισιτηρίου σας.

Κόστος

 • 2€ ανά κιλό για πτήσεις εσωτερικού
 • 50€ ανά πτήση από/προς Γερμανία
 • Χωρίς χρέωση για πτήσεις από/προς Μινεράλνιε Βόντι.

 

 

Turkish Airlines

Kατοικίδια όπως σκύλοι και γατιά μπορούν να μεταφερθούν στην καμπίνα των επιβατών σε κλουβί διαστάσεων 23x40x55 εκ. και βάρους έως 8 κιλά συνδυαστικά. Αν υπερβαίνουν τα παραπάνω όρια, μπορούν να μεταφερθούν στον χώρο των αποσκευών. Φροντίστε σε κάθε περίπτωση να έχετε προσθέσει στο κλουβί ένα ταμπελάκι με πληροφορίες όπως το όνομα του ζώoυ και στοιχεία επικοινωνίας μαζί σας.

Ράτσες, όπως π.χ. πιτ μπουλ, δεν επιτρέπονται.

Κόστος

Πτήσεις εσωτερικού:

 • Περ. 15€ στην καμπίνα
 • Περ. 24€ 9-15 κ.
 • Περ. 37€ από 16 κ. και άνω στον χώρο αποσκευών

Πτήσεις εξωτερικού :

 • Περ. 59€ στην καμπίνα
 • Περ. 119€ στον χώρο αποσκευών
 • Χωρίς χρέωση σκύλοι-οδηγοί με ειδοποίηση έως και 48 ώρες πριν την πτήση

 

Lufthansa

Οι επιβάτες έχουν το δικαίωμα να μεταφέρουν μόνο έως δύο ζώα στην καμπίνα του αεροπλάνου, ή στο χώρο των αποσκευών, ανάλογα με το μέγεθος και το βάρος τους. Στην καμπίνα επιτρέπονται σκύλοι και γάτες έως 8 κιλά σε κλουβιά διαστάσεων 55x40x23 εκ., ενώ στον χώρο των αποσκευών επιτρέπονται επίσης λαγοί και κουνέλια.

Κόστος

Στην καμπίνα:

 • 50€ εντός Ευρώπης
 • 70€ διεθνείς πτήσεις

Στο χώρο αποσκευών:

 • 100€ ή 150€ αντίστοιχα σε κλουβί 60x45x40 εκ.
 • 200€ ή 300€ αντίστοιχα σε κλουβί 125x75x85
 • χωρίς χρέωση σκύλοι-οδηγοί στην καμπίνα

 

easyJet

Δεν επιτρέπονται, με μόνη εξαίρεση τους εκπαιδευμένους σκύλους-οδηγούς ή βοηθούς.

Κόστος

Χωρίς χρέωση, με ειδοποίηση έως και 48 ώρες πριν.

 

Alitalia

Η εταιρεία επιτρέπει τη μεταφορά ζώων όπως σκύλοι, γάτες ή κουνάβια ανάλογα με το αεροσκάφος και τη διαθεσιμότητα. Για μεταφορά στην καμπίνα θα χρειαστείτε ένα κλουβί διαστάσεων έως 24x40x20 εκ., με όριο έως και πέντε ζώα του ίδιου είδους συνολικού βάρους έως 10 κιλά, με το κλουβί και την τροφή.
Στο χώρο των αποσκευών το επιτρεπόμενο βάρος είναι έως 75 κ. μαζί με το κλουβί και την τροφή.

Κόστος

 • 40€ πτήσεις εσωτερικού
 • 75€ Ευρώπη
 • 200€ υπόλοιπος κόσμος, στην καμπίνα ή τον χώρο αποσκευών.

 

Swiss

Ο κάθε επιβάτης μπορεί να πάρει μαζί του έως δύο γάτες ή σκυλιά στην καμπίνα ή τον χώρο των αποσκευών. Στην καμπίνα επιτρέπονται κατοικίδια έως 8 κιλά σε κλουβί μέγιστων διαστάσεων 55x23x40 εκ., με εξαίρεση τα μεγαλύτερα σκυλιά-οδηγούς.

Στο χώρο των αποσκευών μπορούν να μεταφερθούν γατιά και σκύλοι που ξεπερνούν τα παραπάνω όρια μαζί με το κλουβί, καθώς και κουνέλια και λαγοί.

Κόστος

 • Από 51€-206€ Eλβετία-Ευρώπη
 • περ. 77€-309€ Ελβετία-διηπειρωτικοί προορισμοί
 • 50€-200€ εντός Ευρώπης
 • 70€-300€ Ευρώπη-διηπειρωτικοί προορισμοί στην καμπίνα ή τον χώρο αποσκευών

 

Cobalt

H εταιρεία επιτρέπει τη μεταφορά γάτων, σκύλων και πουλιών στην καμπίνα (πλην των πτήσεων για Μεγάλη Βρετανία), σε κλουβί διαστάσεων 55x40x23 εκ. με βάρος έως 8 κιλά. Στο χώρο των αποσκευών επιτρέπονται μέχρι 4 κατοικίδια ανά επιβάτη με βάρος έως 32 κιλά.

Κόστος

 • 40€ στην καμπίνα
 • Χωρίς χρέωση σκύλοι-οδηγοί σε συγκεκριμένες πτήσεις70€ 9-25 κ.,
 • 130€ 26-32 κ. στον χώρο αποσκευών

 

British Airways

Mόνο σκυλιά-οδηγοί/βοηθοί μπορούν να ταξιδέψουν στην καμπίνα των επιβατών (δεν μπορείτε όμως σ’ αυτή την περίπτωση να κλείσετε online). Κατοικίδια και ζώα για ψυχολογική υποστήριξη πρέπει να ταξιδέψουν στον χώρο των αποσκευών, σε συνεργασία με την αδελφή εταιρεία της ΒΑ, την IAG World Cargo.

Κόστος

Χωρίς χρέωση σκύλοι-οδηγοί
Οι τιμές ορίζονται ανά κατοικίδιο

 

Air France

Kάθε επιβάτης έχει το δικαίωμα να μεταφέρει ένα κατοικίδιο στην καμπίνα, ιδανικά σε εύκαμπτη τσάντα μεταφοράς διαστάσεων 46x28x24 εκ. και συνδυαστικού βάρους έως 8 κιλά. Στο χώρο των αποσκευών μπορείτε να μεταφέρετε έως 3 σκύλους/γατιά από 9-75 κιλά.

Κόστος

 • Πτήσεις στην ηπειρωτική Γαλλία: 30€ στην καμπίνα, 60€ στον χώρο αποσκευών
 • Ευρώπη: 55€ ή 100€ αντίστοιχα
 • Υπόλοιπος κόσμος: 125€ ή 200€ αντίστοιχα

 

Αegean Airlines

Με εξαίρεση συγκεκριμένες ράτσες, μόνο γάτες, σκύλοι περιλαμβανομένων των σκύλων-οδηγών (βλ. «Ζώα συνοδείας» παρακάτω) και κουνάβια (οικογένεια θηλαστικών: νυφίτσες, φέρετ, ερμίνες και ζιμπελίνες) μπορούν να ταξιδέψουν στην καμπίνα του αεροσκάφους μαζί σας.

Κάθε επιβάτης μπορεί να ταξιδέψει μόνο με ένα (1) κατοικίδιο στην καμπίνα, το οποίο πρέπει να βρίσκεται μέσα σε ειδικό κουτί/κλουβί. Το μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος του κατοικίδιου μαζί με το κλουβί του είναι οκτώ (8) κιλά.

Εάν επιθυμείτε να ταξιδέψετε με περισσότερα κατοικίδια, πρέπει να είναι της ίδιας ράτσας, να είναι εξοικειωμένα μεταξύ τους και να μεταφέρονται στο ίδιο ειδικό κουτί/κλουβί. Το βάρος τους δεν πρέπει να ξεπερνά το όριο των οκτώ (8) κιλών (μαζί με το κλουβί τους).

Σε περίπτωση που ταξιδεύετε με βρέφος δεν επιτρέπεται να μεταφέρετε και κατοικίδιο στην καμπίνα του αεροσκάφους.

 

Χρεώσεις 

Μεταφορά στην καμπίνα (μέχρι 8 κιλά)

 

Περίοδος (μέρα/μήνας) Πτήσεις εσωτερικού Πτήσεις εξωτερικού

01/01 – 15/06 & 11/09 – 31/12 EUR 20 EUR 50

16/06 – 10/09 EUR 30 EUR 60

 

Μεταφορά στο χώρο αποθήκευσης του αεροσκάφους – medium (8 – 25 κιλά)

 

Περίοδος Πτήσεις εσωτερικού Πτήσεις εξωτερικού

01/01 – 15/06 & 11/09 – 31/12 EUR 40 EUR 95

16/06 – 10/09 EUR 50 EUR 105

 

Μεταφορά στο χώρο αποθήκευσης του αεροσκάφους – large (πάνω από 25 κιλά)

 

Περίοδος Πτήσεις εσωτερικού Πτήσεις εξωτερικού

01/01 – 15/06 & 11/09 – 31/12 EUR 80 EUR 160

16/06 – 10/09 EUR 90 EUR 170

Σύνοψη κανονιστικού πλαισίου για τις μετακινήσεις ζώων συντροφιάς στην Ε.Ε

Οι μετακινήσεις ζώων συντροφιάς εντός της Ένωσης, η είσοδος ή η επανείσοδος στην Ένωση όπως επίσης και η έξοδος από αυτή (ακόμη κι όταν έπεται εισόδου στην Ένωση), οριοθετούνται από ένα σαφές νομοθετικό, ενωσιακό κι εθνικό πλαίσιο που στόχο έχει να προστατέψει την υγεία, την ασφάλεια των πολιτών και των ζώων αλλά και να εξασφαλίσει τη σωστή μεταχείριση των ζώων που για πολλούς συνανθρώπους μας αποτελούν τον πιο στενό σύντροφο της ζωής τους.

Για περισσότερες λεπτομέριες επισκεφτείτε τον πιο κάτω σύνδεσμο:

https://www.aade.gr/sites/default/files/2018-11/1174060_2018.pdf

 

 

Πηγές :

https://supergreeks.eu/

https://petpet.news/news/

http://www.odigostoupoliti.eu/taxidi-stin-evropaiki-enosi-zoa-syntrofias-katoikidia