Σε πόσο χρονικό διάστημα αποζημιώνομαι εάν μου κλέψουν το αυτοκίνητο;

Ολική Κλοπή θεωρείται η πλήρης απώλεια του οχήματος και η μη ανεύρεσή του για ένα συγκεκριμένο ‘’χρονικό διάστημα’’ που ορίζεται στους γενικούς όρους του ασφαλιστηρίου.

Ακόμα ολική κλοπή θεωρείται και η ανεύρεσή του κλεμμένου οχήματος εντός οριζόμενου χρονικού διαστήματος, όταν βρεθεί σχεδόν κατεστραμμένο, δηλαδή φέρει ζημιά, η επισκευή της οποίας υπερβαίνει την τρέχουσα εμπορική αξία του οχήματος ή του 90% σχεδόν της αξίας του.

Από τη στιγμή που ο ασφαλισμένος θα διαπιστώσει την απώλεια, έχει την υποχρέωση να δηλώσει στην Αρμόδια Αστυνομική Αρχή την κλοπή και να καταθέσει μήνυση, μέσα σε μια προθεσμία που αναγράφεται στα ασφαλιστήρια. Πιο συχνά συναντάται η προθεσμία εντός 8 ημερών, αλλά και η προθεσμία ‘’αμέσως’’ ή και η προθεσμία ‘’εντός 6 ωρών’’.

Κατόπιν αυτής της ενέργειας, αρχίζει να μετράει ένα χρονικό διάστημα που πρέπει να παρέλθει υποχρεωτικά, για να αποζημιωθεί ο ασφαλισμένος. Παραθέτουμε τα χρονικά διαστήματα που συναντώνται στους γενικούς όρους των ασφαλιστηρίων οχημάτων, των παρακάτω εταιρειών ενδεικτικά :

  • 30 ημέρες : AIG, Interamerican, Generali
  • 45 ημέρες : Εθνική Ασφαλιστική, Ευρωπαϊκή Πίστη, Συνεταιριστική
  • 60 ημέρες : Υδρόγειος, Ατλαντική Ένωση, ERGO, Groupama, Orizon, Μινέττα
  • 90 ημέρες : Allianz, Ιντερσαλόνικα, Δύναμις, Apeiron

(* τα διαστήματα καταγράφηκαν από πρόσφατα ασφαλιστήρια)

Η αποζημίωση καταβάλλεται εφόσον ο πελάτης προσκομίσει βεβαίωση ότι η μήνυση που κατέθεσε εκκρεμεί ακόμη, και ότι δεν προκύπτει από αλλού ότι το αυτοκίνητο βρέθηκε τις παραπάνω προθεσμίες. Για την καταβολή της αποζημίωσης, συνήθως ζητούνται τα παρακάτω:

  • βεβαίωση της αρμόδιας εφορίας για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας και ότι το κλεμμένο όχημα έχει δηλωθεί στις δηλώσεις εισοδήματος του πελάτη
  • έγγραφη εντολή και ανέκκλητη πληρεξουσιότητα από τον ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου, με την οποία δίνει στην εταιρία εφόσον το επιθυμεί, το δικαίωμα να πουλήσει το αυτοκίνητο που θα βρεθεί και να κρατήσει το τίμημα
  • υπογραφή συμβολαιογραφικού προσυμφώνου, με το οποίο παρέχει στην εταιρία την ευχέρεια να ζητήσει την υπογραφή οριστικού συμβολαίου μεταβίβασης της κυριότητας του αυτοκινήτου που θα βρεθεί, είτε στην ίδια, είτε σε οποιονδήποτε τρίτο που η εταιρία θα υποδείξει
  • κάθε άλλο έγγραφο απαραίτητο για τη μεταβίβαση του αυτοκινήτου. Εφόσον το αυτοκίνητο βρεθεί μετά την πάροδο των παραπάνω προθεσμιών, καταβάλλεται αποζημίωση υπό την προϋπόθεση ότι έχει προηγηθεί νόμιμη μεταβίβαση της κυριότητας του αυτοκινήτου στην εταιρεία
  • τα εργοστασιακά κλειδιά του οχήματος.
  • εάν το αυτοκίνητο βρεθεί αφού καταβληθεί η αποζημίωση, ο ιδιοκτήτης είναι υποχρεωμένος να ειδοποιήσει την εταιρεία αμέσως μόλις το μάθει, και έχει το δικαίωμα να κρατήσει το όχημα και να επιστρέψει την αποζημίωση εάν το επιθυμεί.

Αν το ασφαλισμένο όχημα βρεθεί πριν από την καταβολή αποζημίωσης, ο ιδιοκτήτης είναι υποχρεωμένος να το παραλάβει, χωρίς να δικαιούται αποζημίωση από την κάλυψη ολικής κλοπής. Εάν φέρει ζημιές από την προσπάθεια παραβίασης ή έχουν αποσπαστεί εξαρτήματά του, τότε θα αποζημιωθεί από την κάλυψη της μερικής κλοπής και εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις που ορίζονται.

Ενημερωθείτε αναλυτικά από την WISE DAEDALUS

Καλέστε μας: 210 6843888

e-mail : info@daedaluslife.gr