ΣΠΑΝΙΑ ΜΕΤΑΛΛΑ ΣΕ ΤΙΜΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ

Ενώ οι περισσότεροι επενδυτές πολύτιμων μετάλλων έχουν επικεντρωθεί στο χρυσό και το ασήμι, οι πραγματικές ευκαιρίες βρίσκονται στην αγορά μετάλλων σπανίων γαιών.

Με τον όρο σπάνιες γαίες αποκαλούμε μια σειρά από 17 μέταλλα εξαιρετικής σπανιότητας, όπως προμήθειο, νεοδύμιο, λανθάνιο και δημήτριο. Η σπουδαιότητα τους έγκειται στο γεγονός ότι αποτελούν απαραίτητο συστατικό για την κατασκευή των περισσοτέρων προϊόντων υψηλής τεχνολογίας σε μια σειρά κλάδων, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, η πολεμική βιομηχανία, η πληροφορική και οι τηλεπικοινωνίες.

Η παγκόσμια αγορά σπάνιων γαιών

Η παγκόσμια ζήτηση αναμένεται να ανέβει σημαντικά έως το 2016. Μόνο η ζήτηση από την πλευρά της Κίνας προβλέπεται να καταγράψει ετήσια αύξηση περίπου 8%. Οι αυξημένες κινεζικές ανάγκες προκύπτουν από τον εν εξελίξει ευρύτατο εκσυγχρονισμό των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων, ο οποίος σταδιακά αναμένεται να απορροφήσει όλο και μεγαλύτερο μέρος της κινεζικής παραγωγής.

Το αξιοσημείωτο είναι πως η Κίνα ελέγχει το περίπου 95% της παγκόσμιας παραγωγής σπάνιων γαιών. Εκμεταλλευόμενη το χαμηλό εργατικό κόστος και τους χαλαρούς περιβαλλοντικούς περιορισμούς, έχει μεγάλο πλεονέκτημα στην εξόρυξη τους.

Η κυβέρνηση Ομπάμα μόλις τα τελευταία 2 χρόνια συνειδητοποίησε τη σημασία τους, πιέζοντας τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου να αναγκάσει την Κίνα να σταματήσει την επιβολή περιορισμών στις εξαγωγές σπάνιων γαιών. Από το 2012 εκκρεμεί προσφυγή των ΗΠΑ στον ΠΟΕ εναντίον της Κίνας.

wise-daedalus

Τα μέταλλα αυτά αποτελούν βασικές πρώτες ύλες για την παραγωγή προϊόντων υψηλής τεχνολογίας με προδιαγεγραμμένη αύξηση στην ζήτηση τους.

Για παράδειγμα, τα smartphones αναμένεται να αυξηθούν περίπου 20% έως το 2016, ενώ η ζήτηση για προϊόντα νανοτεχνολογίας αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί μέχρι το 2015.

Πόλεμος συμφερόντων σε παγκόσμιο επίπεδο

Το Σεπτέμβριο του 2010 μετά από ένα επεισόδιο με την Ιαπωνία στις βραχονησίδες Σενκάκου/Ντιαογιού, η Κίνα επέβαλε εμπάργκο στην πώληση σπάνιων γαιών στην Ιαπωνία, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στην βιομηχανία της. Το γεγονός αυτό θορύβησε τις ΗΠΑ με αποτέλεσμα αμφότερες να αποδοθούν σε μια προσπάθεια σχηματισμού στρατηγικών αποθεμάτων σπάνιων γαιών.

Αντιδρώντας η κινεζική κυβέρνηση, προσπαθεί να θέσει εκ νέου υπό τον έλεγχό της την παγκόσμια αγορά σπάνιων γαιών και να εξαλείψει την υπερπροσφορά που κρατά τις τιμές τους χαμηλά. Για αυτόν τον λόγο, η κινεζική κρατική εταιρεία Inner Mongolia Baotou προχώρησε πριν λίγο καιρό στην εξαγορά εννέα μικρότερων κινεζικών εταιρειών παραγωγής σπάνιων γαιών.

Η επιβολή ποσοστώσεων από το 2010 στις κινεζικές εξαγωγές σπάνιων γαιών σε συνδυασμό με ένα διάστημα 5-7 ετών που απαιτείται για την ανάπτυξη και εμπορική εκμετάλλευση νέων κοιτασμάτων, αναμένεται να δώσουν σημαντική ώθηση στις τιμές των σπάνιων γαιών.

Από την επενδυτική σκοπιά

Ο μόνος παραγωγός σπάνιων γαιών που διαπραγματεύεται σε δυτικό χρηματιστήριο, είναι η Molycorp Minerals (στην φωτογραφία βλέπουμε το ορυχείο της στην Καλιφόρνια). Η εταιρεία έχει εμπειρία έξι δεκαετιών στο χώρο της εξόρυξης και του διαχωρισμού των σπάνιων γαιών. Αν και το μοναδικό της ορυχείο βρίσκεται στο Mountain Pass της Καλιφόρνια, η εταιρεία δραστηριοποιείται παραγωγικά και εμπορικά σε αρκετές χώρες παγκοσμίως, μεταξύ των οποίων και η Κίνα.

Με την δραστηριοποίησή της στην κινεζική επικράτεια η εταιρεία επιδιώκει να βελτιώσει τις ικανότητες διαχωρισμού των σπάνιων μεταλλευμάτων, εκμεταλλευόμενη την ασύγκριτη κινεζική τεχνογνωσία επί του θέματος και να μειώσει έτσι το λειτουργικό της κόστος.

Η Molycorp Minerals (MCP) δεν είναι σε ανθηρή οικονομική κατάσταση, κάτι που αποτυπώνεται από την πτώση στην τιμή της μετοχής της. Παρουσιάζει πτώση πωλήσεων τα τελευταία τρίμηνα.

Τα τελευταία νέα για την εταιρεία όμως είναι ενθαρρυντικά. Οι επενδύσεις της δείχνουν να αποδίδουν. Η αύξηση της παραγωγής έρχεται τη σωστή στιγμή, καθώς η ζήτηση για τα μέταλλα σπανίων γαιών, όπως νεοδύμιο και πρασεοδύμιο, αναμένεται να αυξηθούν.

Σημαντικό είναι επίσης πως η νέα μονάδα χλωριούχων αλκαλίων θα βοηθήσει την εταιρεία να μειώσει το κόστος παραγωγής και να βελτιώσει το μικτό κέρδος.

Η σημαντικότερη βέβαια παράμετρος είναι η τιμή των μετάλλων. Μετά από καιρό δείχνουν να έχουν σταθεροποιηθεί. Αν πραγματικά έχουν δει τα χαμηλά τους, όπως ελπίζει ο CEO της εταιρείας, οι προοπτικές θα είναι ιδιαίτερα ευοίωνες.

Συμπέρασμα

Οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές της εταιρείας παρά τα πρόσκαιρα προβλήματα που αντιμετωπίζει -κυρίως λόγω της διόρθωσης των τιμών των σπάνιων γαιών- είναι καλές. Οι μεγάλες επενδύσεις που πραγματοποιεί, σε συνδυασμό με την ολιγοπωλιακή φύση της παγκόσμιας αγοράς των σπάνιων γαιών και την ηγετική της θέση σε αυτή, αναμένεται να επηρεάσουν καταλυτικά στο μέλλον.

Γεωπολιτικά τουλάχιστον, είναι σχεδόν βέβαιο ότι έχουν αποκτήσει μια ιδιαίτερη αξία που δύσκολα θα χάσουν στο μέλλον. Σημαντικό δεδομένο που δεν πρέπει να αγνοήσουμε, είναι πως οι εταιρείες που αγοράζανε αυτά τα σπάνια στοιχεία έχουν εξαντλήσει τα αποθέματά τους, με συνέπεια το 2013 να έχουν γίνει σημαντικές παραγγελίες, για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό.

Η Molycorp Minerals (MCP) αποτελεί την επενδυτική επιλογή για όποιον πιστεύει στην άνοδο των τιμών των σπάνιων γαιών και θέλει να επωφεληθεί από αυτή. Ο κίνδυνος από την υπερβολική αισιοδοξία που εκτόξευσε τις τιμές της πρώτης ύλης σε αστρονομικά ύψη, έχει αντικατασταθεί από την υπερβολική απογοήτευση.

Η μετοχή φαντάζει σαν ενδιαφέρουσα περίπτωση για παρακολούθηση, για όποιον αρέσκεται να ψάχνει φτηνές αποτιμήσεις. Τα οικονομικά δεδομένα της εταιρείας πάντως δεν αναμένεται να βελτιωθούν ιδιαίτερα, πριν περάσει το 2014.

* Η ανάλυση της παραπάνω μετοχής δίνεται σαν ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ για τις επενδυτικές επιλογές που υπάρχουν στο αμερικάνικο χρηματιστήριο. Η επιλογή της σωστής εταιρίας είναι μόνο η μισή προϋπόθεση για την επιτυχία. Η άλλη μισή είναι η χρονική περίοδος που θα πρέπει να τοποθετηθούμε.

Πηγή: https: www.capital.gr