Ιατρική Αμέλεια: Στατιστικά, Δικαστικές Αποφάσεις και Λύσεις για Επαγγελματίες Γιατρούς

Η ιατρική αμέλεια είναι ένα σοβαρό ζήτημα που απασχολεί τη δημόσια υγεία σε παγκόσμιο επίπεδο. Σε αυτό το άρθρο θα εξετάσουμε την ιατρική αμέλεια και τη σημασία της ασφαλιστικής επαγγελματικής ευθύνης μέσα από έρευνες και παραδείγματα.

Οι βασικές αρχές της ιατρικής επιστήμης καθοδηγούν την πρακτική των ιατρών, υπογραμμίζοντας την κρίσιμη σημασία της ιατρικής ευθύνης. Παρόλα αυτά, τα ιατρικά λάθη και παραβιάσεις παραμένουν ένα σημαντικό πρόβλημα.

Η ιατρική ευθύνη και η αμέλεια έχουν εξεταστεί εκτενώς από διεθνή δικαστήρια και νομολογία, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου.

Μια μελέτη του Πανεπιστημίου John Hopkins έδειξε ότι τα ιατρικά λάθη είναι η τρίτη κύρια αιτία θανάτου στις Ηνωμένες Πολιτείες, με περίπου 250.000 θανάτους ετησίως να αποδίδονται σε αυτά.

Η ιατρική αμέλεια μπορεί να συμβεί κατά τη διάγνωση, τη θεραπεία ή ακόμα και στη συμβουλευτική διαδικασία για μια ασθένεια.

Τι Είναι η Ιατρική Αμέλεια;

Σύμφωνα με το άρθρο 51(1) του περί Αστικών Αδικημάτων Νόμου, Κεφ. 148:

      • Αμέλεια συνίσταται:
            • (α) στην τέλεση πράξης που δεν θα τελούσε λογικό συνετό πρόσωπο ή στην παράλειψη πράξης που θα τελούσε τέτοιο πρόσωπο,

            • (β) στην παράλειψη δεξιότητας ή επιμέλειας για την άσκηση επαγγέλματος, επιτηδεύματος ή ασχολίας όπως ένα λογικό συνετό πρόσωπο με τα προσόντα για την άσκηση του επαγγέλματος αυτού,

            • (γ) στην πρόκληση ζημιάς εξαιτίας αυτής.


      Είναι Όλες οι Αγωγές για Αμέλεια Βάσιμες;

      Στις ΗΠΑ, οι αγωγές για ιατρική αμέλεια έχουν γίνει ιδιαίτερα διαδεδομένες. Έρευνες του Πανεπιστημίου του Harvard το 1990 έδειξαν ότι το 83% των αγωγών για ιατρική αμέλεια στη Νέα Υόρκη ήταν αβάσιμες, με έξοδα υπεράσπισης να φτάνουν τα 17.000 δολάρια ανά ιατρό.

      Επιπτώσεις της Ιατρικής Αμέλειας στα Νοσοκομεία

      Στην Καλιφόρνια, το Υπουργείο Υγείας επέβαλε πρόστιμα ύψους 25 εκατομμυρίων δολαρίων σε 13 νοσοκομεία για σοβαρές παραβιάσεις που σε ορισμένες περιπτώσεις οδήγησαν σε θάνατο ασθενών.

      Ιατρική Αμέλεια στην Κύπρο

      Αν και οι αγωγές στην Κύπρο είναι λιγότερες συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ο αριθμός τους αυξάνεται. Πρόσφατα, το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας επέβαλε αποζημίωση 2,5 εκατομμυρίων ευρώ σε γυναικολόγο για εγκεφαλική παράλυση νεογέννητου. Επίσης, το Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου επιδίκασε αποζημίωση 3 εκατομμυρίων ευρώ για μόνιμη αναπηρία λόγω ιατρικής αμέλειας.

      Σημασία της Ασφαλιστικής Κάλυψης

      Η απουσία ασφαλιστικής κάλυψης μπορεί να αποβεί καταστροφική για τους ιατρούς. Το κόστος υπεράσπισης μπορεί να είναι τεράστιο ακόμη και αν τελικά ο ιατρός δεν καταδικαστεί.

      Ασφάλιση Επαγγελματικής Ευθύνης

      Η ασφάλιση επαγγελματικής ευθύνης είναι υποχρεωτική για τους ιατρούς και προστατεύει από τις οικονομικές συνέπειες των αγωγών για ιατρική αμέλεια. Καλύπτει το κόστος υπεράσπισης και αποζημιώσεις, ακόμη και αν οι αγωγές είναι αβάσιμες.

      Ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος ανακοίνωσε ότι καμία άδεια επαγγέλματος δεν εκδίδεται χωρίς ισχύουσα ασφαλιστική σύμβαση επαγγελματικής ευθύνης.


      Με αυτές τις πληροφορίες, ελπίζουμε να κατανοήσετε καλύτερα τη σημασία της ασφάλισης επαγγελματικής ευθύνης και την προστασία που προσφέρει στους επαγγελματίες υγείας από τις επιπτώσεις της ιατρικής αμέλειας.