Είναι Υποχρεωτική η Ασφάλιση για το Ηλεκτρικό Πατίνι – E-scooter στην Ελλάδα;

Είναι Υποχρεωτική η Ασφάλιση για το Ηλεκτρικό Πατίνι – E-scooter στην Ελλάδα;

Τα ηλεκτρικά πατίνια (e-scooters) έχουν κατακλύσει τους δρόμους των πόλεων στην Ελλάδα, δίνοντας μια νέα έννοια στη λέξη «σβέλτος». Οι χρήστες τους απολαμβάνουν την άνεση και την οικολογική μετακίνηση, ενώ το κοινό τα κοιτάζει με ενδιαφέρον και, ίσως, με λίγη ζήλια. Όμως, ενώ διασχίζετε την πόλη σαν άλλος αστικός ήρωας, ένα ερώτημα αιωρείται: «Χρειάζεται το πατίνι μου ασφάλιση;».

Νομικό Πλαίσιο στην Ελλάδα

Από το 2021, τα ηλεκτρικά πατίνια στην Ελλάδα ταξινομούνται ως “ελαφρά προσωπικά ηλεκτρικά οχήματα”, αν η μέγιστη ταχύτητά τους δεν ξεπερνά τα 25 χλμ/ώρα. Αυτή η κατηγοριοποίηση καθορίζει αν θα χρειαστεί να πάτε και στην ασφαλιστική εταιρία, εκτός από το να φορτίζετε το πατίνι σας.

Υποχρεωτικότητα Ασφάλισης

Η απάντηση είναι απλή: αν το πατίνι σας κινείται έως 25 χλμ/ώρα, δεν χρειάζεται να αγχώνεστε για υποχρεωτική ασφάλιση. Είστε ελεύθεροι να κυκλοφορείτε χωρίς να κουβαλάτε επιπλέον γραφειοκρατία μαζί σας.

Αν όμως το πατίνι σας είναι ο Σουμάχερ των e-scooters και τρέχει πάνω από 25 χλμ/ώρα, τότε, φίλοι μου, τα πράγματα αλλάζουν. Θα πρέπει να επισκεφθείτε μια ασφαλιστική εταιρεία όπως η Wise Daedalus Insurance Agents για να καλύψετε τις… ταχύτατες ανάγκες σας. Όπως και με τα μοτοποδήλατα, η ασφάλιση γίνεται υποχρεωτική και απαραίτητη για να παραμείνετε εντός του νόμου.

Παραδείγματα

  1. Ο Γιώργος και το Πατίνι-Χελώνα: Ο Γιώργος κυκλοφορεί με το ηλεκτρικό του πατίνι, το οποίο αγγίζει τα μεγαλειώδη 20 χλμ/ώρα στην κατηφόρα. Η μαμά του το αποκαλεί «Χελώνα», αλλά ο Γιώργος απολαμβάνει την αργή, αλλά σταθερή του διαδρομή. Για να μην αγχώνεται, αποφασίζει να μην το ασφαλίσει υποχρεωτικά, όμως πηγαίνει στη Wise Daedalus Insurance Agents και επιλέγει μια προαιρετική ασφάλιση, γιατί ποτέ δεν ξέρεις… μπορεί να πέσει καμιά χελώνα στον δρόμο!

  2. Η Μαρία και το «Φάντασμα της Πόλης»: Η Μαρία είναι υπερήφανη ιδιοκτήτρια ενός πατινιού που ξεπερνά τα 30 χλμ/ώρα, το οποίο αποκαλεί «Φάντασμα της Πόλης» γιατί εξαφανίζεται στα μάτια των περαστικών. Φυσικά, με τέτοια ταχύτητα, η Μαρία δεν έχει άλλη επιλογή από το να επισκεφθεί τη Wise Daedalus Insurance Agents για να ασφαλίσει το πατίνι της, ώστε να είναι νόμιμη αλλά και να συνεχίσει να εντυπωσιάζει χωρίς να φοβάται μην… εξαφανιστεί η ίδια από κανέναν πεζοδρόμιο!

Γιατί να Επιλέξετε Προαιρετική Ασφάλιση;

Ακόμα κι αν δεν είναι υποχρεωτική, η ασφάλιση του πατινιού σας μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια. Ένα ατύχημα μπορεί να συμβεί στον καθένα, ακόμα και στους πιο έμπειρους χρήστες. Μια προαιρετική ασφάλιση από τη Wise Daedalus Insurance Agents μπορεί να σας καλύψει σε περίπτωση που, για παράδειγμα, αποφασίσετε να κάνετε ένα stunt που δεν πήγε όπως το φανταζόσασταν και καταλήξετε να «προσγειώνεστε» στο καπό ενός αυτοκινήτου.

Φανταστείτε επίσης να αντιμετωπίσετε την ξαφνική απουσία του αγαπημένου σας πατινιού – είτε λόγω κλοπής είτε λόγω ατυχήματος. Η ασφάλιση μπορεί να σας βοηθήσει να ανακάμψετε γρήγορα, αντί να μένετε καθηλωμένοι στο πεζοδρόμιο, σκεπτόμενοι πώς να αντικαταστήσετε το χαμένο σας φίλο.

Συμπέρασμα

Στην Ελλάδα, η ασφάλιση του ηλεκτρικού πατινιού εξαρτάται από την ταχύτητά του. Αν το πατίνι σας κινείται με ταχύτητα έως 25 χλμ/ώρα, είστε ελεύθεροι να το χρησιμοποιείτε χωρίς υποχρεωτική ασφάλιση. Ωστόσο, για τα πιο γρήγορα πατίνια, η ασφάλιση είναι απαραίτητη.

Είτε η ασφάλιση είναι υποχρεωτική είτε προαιρετική, η Wise Daedalus Insurance Agents είναι εδώ για να σας προσφέρει τις καλύτερες λύσεις και να σας βοηθήσει να κυκλοφορείτε με ασφάλεια και χωρίς άγχος. Γιατί, στο τέλος της ημέρας, η ασφάλεια είναι πάντα η καλύτερη ταχύτητα!